Deel 2 - Reeks 49 - Vraag 97




Antwoord

Het onderste deel van de twee dominostenen in de tweede lijn bevat 6 stippen. Het onderste deel van de domino heeft dus betrekking op de figuur die geen wijziging ondergaat, aangezien de twee wijzigingen (6 stippen) elkaar ongedaan maken.

De grote figuur wijzigt niet op deze lijn, waaruit we kunnen afleiden dat het onderste deel van de domino betrekking heeft op de grote figuur.

In de derde lijn bevat zowel het bovenste deel als het onderste deel van een domino 6 stippen. De betekenis van 6 stippen kunnen we afleiden door de gemeenschappelijke wijziging te zoeken in de grote en kleine figuur. De gemeenschappelijke wijziging is "toevoegen of verwijderen van een schuine aflopende streep".

Vervolgens kunnen we uit de derde lijn ook afleiden dat 3 stippen betekent "veranderen van kleur", en dat 2 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een verticale streep".

Uit de tweede lijn kunnen we afleiden dat 4 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een horizontale streep".

Uit de eerste lijn kunnen we tenslotte afleiden dat 5 stippen betekent "veranderen van vorm".

123456
|KV\

Het bovenste deel van de domino in de opgave bevat 2 en 6 stippen. We moeten dus een verticale en een schuine aflopende en oplopende streep toevoegen of verwijderen in de kleine figuur. Het antwoord is B of E.

Het onderste deel van de domino in de opgave bevat 4 en 5 stippen. We moeten de vorm van de grote figuur veranderen en een horizontale streep toevoegen of verwijderen. Het antwoord is E.