Deel 2 - Reeks 40 - Vraag 79
Antwoord

In de derde lijn bevat zowel de eerste als de tweede dominosteen 5 stippen, één keer in het bovenste deel van de domino en één keer in het onderste deel van de domino. Zowel de grote als de kleine figuur verandert van vorm, waaruit we kunnen afleiden dat 5 stippen betekent "veranderen van vorm". We kunnen hieruit niet afleiden of het bovenste deel van de domino betrekking heeft op de grote of kleine figuur.

In de tweede lijn bevat de eerste domino in het bovenste deel ook 5 stippen. Hieruit kunnen we afleiden dat het bovenste deel betrekking heeft op de kleine figuur, aangezien de kleine figuur van vorm verandert.

Uit deze lijn kunnen we vervolgens ook afleiden dat 2 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een horizontale streep".

Uit de derde lijn kunnen we afleiden dat 4 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een verticale streep".

Uit de tweede lijn kunnen we vervolgens afleiden dat 3 stippen betekent "veranderen van kleur".

123456
K|V

Het bovenste deel van de dominostenen in de opgave bevat 3 en 4 stippen. We moeten dus de kleur van de kleine figuur wijzigen en een verticale streep toevoegen of verwijderen. Het antwoord is B of D.

Het onderste deel van de dominostenen bevat 2 en 5 stippen. We moeten de vorm van de grote figuur aanpassen en een horizontale streep toevoegen of verwijderen. Het antwoord is D.