Deel 2 - Reeks 19 - Vraag 37
Antwoord

In de eerste lijn bevat het onderste deel van de domino 6 stippen. In de tweede lijn bevat het bovenste deel van de domino ook 6 stippen. Om te weten te komen welk deel van de domino de grote figuur en welk deel de kleine figuur wijzigt, dienen we eenzelfde bewerking (6 stippen) te vinden in de grote (of kleine) figuur op de eerste lijn en de kleine (of grote) figuur op de tweede lijn.

De grote figuur op de eerste lijn wijzigt van vorm. De kleine figuur op de tweede lijn wijzigt ook van vorm. Hieruit kunnen we afleiden dat 6 stippen betekent "wijzigen van vorm", en dat het bovenste deel van de domino betrekking heeft op de kleine figuur en het onderste deel op de grote figuur.

Uit de eerste lijn kunnen we vervolgens afleiden dat 5 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een verticale streep".

Uit de tweede lijn kunnen we afleiden dat 3 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een schuin oplopende streep".

Uit de derde lijn kunnen we afleiden dat 2 stippen betekent "wijzigen van kleur", en dat 4 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een horizontale streep".

123456
K/|V

Het bovenste deel van de domino in de opgave heeft 5 stippen. We moeten dus een verticale streep toevoegen of verwijderen in de kleine figuur. Het antwoord is B of D.

Het onderste deel van de domino heeft 2 stippen, we moeten de kleur van de grote figuur aanpassen. Het antwoord is B.