Deel 1 - Reeks 48 - Vraag 95
Antwoord

Het onderste deel van de twee dominostenen in de tweede lijn bevat 6 stippen. Het onderste deel van de domino heeft dus betrekking op de figuur die niet wijzigt, aangezien beide wijzigingen (6 stippen) elkaar ongedaan maken.

De kleine figuur wijzigt niet, waaruit we kunnen afleiden dat het onderste deel van de domino betrekking heeft op de kleine figuur.

Het bovenste deel van de tweede domino op de tweede lijn bevat 5 stippen. Het bovenste deel van de tweede domino op de derde lijn bevat ook 5 stippen. We moeten dus de gemeenschappelijke wijziging zoeken in de grote figuur in de tweede en derde lijn.

In de tweede lijn wijzigt de grote figuur van kleur en er wordt een verticale streep verwijderd. In de derde lijn wijzigt de grote figuur van kleur en van vorm. De gemeenschappelijke wijziging, en dus de betekenis van 5 stippen, is "veranderen van kleur".

Uit de tweede lijn kunnen we vervolgens afleiden dat 2 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een verticale streep".

Uit de derde lijn kunnen we afleiden dat 4 stippen betekent "veranderen van vorm".

Uit de derde lijn kunnen we afleiden dat 6 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een horizontale streep".

123456
|VK

Het bovenste deel van de dominostenen in de opgave bevat 4 en 6 stippen. We moeten dus de vorm van de grote figuur wijzigen en een horizontale streep toevoegen of verwijderen. Het antwoord is A of D.

Het onderste deel van de dominostenen bevat 2 en 5 stippen. We moeten de kleur van de kleine figuur aanpassen en een verticale streep toevoegen of verwijderen. Het antwoord is D.