Deel 1 - Reeks 20 - Vraag 40
Antwoord

Uit de vorige oefening konden we niet afleiden welk deel van de domino betrekking heeft op de grote of kleine figuur.

Zowel in de eerste als in de tweede lijn bevat het bovenste deel van de domino 4 stippen. Het onderste deel van de domino is verschillend in de eerste en tweede lijn. We moeten de gemeenschappelijke wijziging, en dus de betekenis van 4 stippen, zoeken in de grote (of kleine) figuur in de eerste en tweede lijn. In de grote figuur wordt een verticale streep toegevoegd in de eerste en tweede lijn. De betekenis van 4 stippen is dus "toevoegen of verwijderen van een verticale streep".

Hieruit kunnen we ook afleiden dat het bovenste deel van de domino betrekking heeft op de grote figuur, en het onderste deel op de kleine figuur.

Uit de eerste lijn kunnen we afleiden dat 5 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een horizontale streep".

Uit de tweede lijn kunnen we afleiden dat 3 stippen betekent "veranderen van vorm".

Uit de derde lijn kunnen we afleiden dat 1 stip betekent "toevoegen of verwijderen van een schuine aflopende streep", en dat 2 stippen betekent "toevoegen of verwijderen van een schuine oplopende streep".

123456
\/V|

Het bovenste deel van de domino heeft 3 stippen. We moeten de vorm van de grote figuur veranderen. Het antwoord is B of E.

Het onderste deel van de domino heeft 5 stippen. We moeten een horizontale streep toevoegen of verwijderen in de kleine figuur. Het antwoord is E.